Upišite se u bazu

Search
Close this search box.

RADNI SASTANAK PREDSTAVNIKA OBRTNIČKE KOMORE PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE I OBRTNIČKE KOMORE ISTARSKE ŽUPANIJE

U prostorijama Obrtničke komore Primorsko goranske županije u Rijeci održan je radni sastanak predstavnika Obrtničke komore Primorsko-goranske županije, na čelu s predsjednikom Daliborom Kratohvilom,  i  Obrtničke komore Istarske županije, koje je predvodio predsjednik Mario Paliska.
Kako je struktura gospodarstva ovih dviju županija vrlo slična predstavnici Komora složili su se da je takva  i većina problema koji opterećuju poslovanje više od 15.000 obrtnika članova ovih Komora.

Pored zajedničkih problema svih obrtnika s područja ove dvije županije, nedostatak kvalitetne radne snage, fleksibilnije uređivanje rada radnika i radnog vremena, preveliki broj i neprimjenjivost raznih propisa koji dodatno opterećuju poslovanje obrtnika, problem nemogućnosti pravovremene naplate potraživanja, razgovaralo se i o specifičnim problemima pojedinih djelatnosti.
Tako su ugostitelji istaknuli i problem poslovanja trgovačkih lanaca koji prodaju gotova jela, prodaju rashlađenih pića u kioscima, nepriznavanje troškova reprezentacije u cijelosti i preraspodjele radnog vremena radnika u turističkoj sezoni.
Prijevoznici naglašavaju preniske cijene prijevoza koje vrlo često ne pokrivaju niti osnovne troškove poslovanja, nelegalnu konkurenciju tvrtke UBER u taxi prijevozu, odgovornost obrtnika za štetu koju napravi njihov vozač, restriktivno uvođenje propisa EU uz nepotrebno maksimalno opterećenje prijevoznika.

Predstavnici građevinara posebno su naglasili problem zabrane obavljanja građevinskih radova tijekom turističke sezone u priobalnim i otočnim gradovima i općinama,  gdje pojedina sredine zakonsko ovlaštenje koriste preširoko i van zakonskih okvira.  Ovakvo ograničavanje ustavom zajamčenog prava na rad i poduzetničke aktivnosti građevinarima ovih dviju županije ostavlja malo efektivnih radnih dana za održavanje rentabilnog poslovanja. Građevinari su predložili i da se propisima onemogući nabavka građevinskih materijala od strane građana preko određene količine ili da se uvede različita stopa PDV-a na kupovinu od strane građana u odnosu kada građevinski materijal kupuju obrtnici i trgovačka društva.
Zaključeno je da će se ove dvije Komore u usuglašenim aktivnostima angažirati na  rješavanju navedenih i drugih problema, kako na lokalnim razinama tako i na razini države, kako bi olakšali uvjete poslovanja svojih članova obrtnika.

Povezane novosti

41 primjedba HOK-a na nove kurikulume: Učenje temeljeno na radu je ključ
Hrvatska obrtnička komora (HOK) je u postupku e-savjetovanja uputila 41 komentar na kurikulume za obrtnička zanimanja, pri čemu podržava uvođenje novih kurikuluma u sustav strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te modernizaciju provedbe strukovnog obrazovanja, posebno isticanjem modularnog pristupa te jačanje segmenta učenja temeljenog na radu kao ključne komponente kvalitetnog strukovnog obrazovanja. Traženo je da se u […]
Potpisan Sporazum o suradnji Hrvatskog društva ekonomista i Hrvatske obrtničke komore
Hrvatska obrtnička komora i Hrvatsko društvo ekonomista potpisali su Sporazum o suradnji kojim se, između ostalog, omogućuje zajedničko djelovanje na jačanju obrtništva i poduzetništva, poboljšanje poslovnog okruženja te konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. Jedan od inicijatora suradnje je predsjednik Obrtničke komore Primorsko-goranske županije i potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore dr.sc. Emil Priskić. Sporazum su potpisali predsjednik Hrvatske obrtničke […]
Ceh frizera i kozmetičara HOK-a: Potrebno je trogodišnje obrazovanje s više prakse i osiguranje ruku kao sredstva rada
„Majstore ljepote 2024.“ posjetilo više od 300 sudionika –  na natjecanjima sudjelovala 33 profesionalca i 89 učenika Prvi „Majstori ljepote 2024._Dani frizera i kozmetičara HOK-a“ okupili su u protekla tri dana više od 300 predstavnika struke na Zagrebačkom Velesajmu. Održan je zanimljiv panel na temu stanja u struci, predavanja o poticajima za naukovanje te  potrebama […]