Upišite se u bazu

Search
Close this search box.

Međunarodnom stručnom konferencijom završen projekt Uključite se u EP4A: europska partnerstva za naukovanje

 

Projekt je započeo s provedbom u listopadu 2016. godine, s ciljem promocije naukovanja kroz izgradnju partnerstva među svim relevantnim dionicima u strukovnom obrazovanju

U prostoru Hotela Dubrovnik u Zagrebu 12. rujna održana je završna konferencija projekta Erasmus + Uključite se u EP4A: europska partnerstva za naukovanje.

Projekt je započeo s provedbom u listopadu 2016. godine, s ciljem promocije naukovanja kroz izgradnju partnerstva među svim relevantnim dionicima u strukovnom obrazovanju – javnim institucijama, komorama, socijalnim partnerima, školama i poslodavcima. Vodeći partner projekta bila je Hrvatska obrtnička komora dok su ostali partneri bili Rinova Ltd iz Ujedinjenog Kraljevstva, Regionalna razvojna agencija Senec-Pezinok iz Slovačke, Privredna komora Srbije- Regionalna komora Moravičkog i Raškog upravnog okruga iz Srbije te Obrtnička komora za München i Gornju Bavarsku iz Njemačke kao pridruženi partner.

Uvodni govor održao je predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dragutin Ranogajec, koji se posebno osvrnuo na važnu ulogu obrtnika u provedbi praktičnog dijela strukovnog obrazovanja, ističući kako su hrvatski obrtnici prihvatili i preuzeli odgovornost za obučavanje mladih, uvidjeli značaj i potrebu za metodom učenja, koja se temelji na radu te već niz godina provode „Školu za život“.

Uspostava partnerstva i promocija naukovanja

Prezentaciju ciljeva projekta održala je voditeljica Odjela za obrazovanje i razvoj ljudskih potencijala Hrvatske obrtničke komore, mr.sc. Mirela Lekić, naglasivši dva ključna rezultata projekta EP4A: uspostavu partnerstva između svih ključnih dionika te podizanje razine osviještenosti poslodavaca o koristima naukovanja kroz ciljanu promotivnu kampanju.

Nakon toga uslijedilo je predstavljanje rezultata projekta EP4A u partnerskim zemljama. Nevena Kurteš iz Hrvatske obrtničke komore posebno je istaknula ulogu ambasadora naukovanja u Hrvatskoj, kao i potpisivanje Memoranduma o razmijevanju o uspostavi partnerstva za naukovanje, koji je u Hrvatskoj u siječnju 2018. godine potpisan na najvišoj razini između nadležnih ministarstava, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te dvije komora- Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore. Sheniz Tan predstavila je rezultate projekta u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je projekt EP4A potaknuo razmišljanja o novim partnerstvima u području naukovanja. Sustav naukovanja Ujedinjenog Kraljevstva, kao i sustav naukovanja Njemačke, služili su kao primjeri dobrih praksi u ovom području. Eva Balazovicova zatim je predstavila rezultate projekta u Slovačkoj, gdje su se aktivnosti projekta uklopile i iskoordinirale s nacionalnim aktivnostima razvoja dualnog sustava obrazovanja. Konačno, rezultate projekta u Srbiji predstavila je Ivana Marković. Projekt je imao izniman utjecaj u Srbiji, gdje je uspješno pomogao u uvođenju i razvoju dualnog sustava obrazovanja. Kao rezultat promotivnih aktivnosti projekta zabilježen je povećan interes učenika za upis u zanimanja koja se provode po ovom modelu obrazovanja, zahvaljujući i osiguranim mjestima za obavljanje praktične nastave.

 

 

 

Irina Jemeljanova iz CEDEFOP-a predstavila je novosti u razvoju strukovnog obrazovanja na razini Europske unije, kao i “Tematsku studiju o naukovanju u Hrvatskoj”. Studija se posebno fokusirala na jedinstveni model obrazovanja, koji je prepoznat kao hrvatski model dualnog obrazovanja.

Suradnjom do kvalitetnijeg naukovanja

Uslijedila je panel rasprava pod nazivom “Suradnja i partnerstvo za kvalitetno naukovanje”, a okupila je stručnjake iz područja strukovnog obrazovanja iz svih partnerskih zemalja. Barbara Peinel iz Obrtničke komore za München i Gornju Bavarsku naglasila je važnost uloge komora u sustavu strukovnog obrazovanja, dok je Ruth Richardson iz Udruge za vještine u području kulture i kreativnih institucija ukratko predstavila ključne značajke britanskog sustava naukovanja, a osvrnula se i na problem vertikalne prohodnosti, s obzirom da naukovanje nije dio redovnog školskog sustava u Ujedinjenom Kraljevstvu. Milan Kuzma iz slovačkog Državnog instituta za strukovno obrazovanje posebno je istaknuo važnost razmjene iskustava u području strukovnog obrazovanja između različitih zemalja te je kao problem s kojim se susreću naveo neatraktivnost strukovnih zanimanja, o čemu je govorila i Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta iz Hrvatske. Mandac je predstavila mjere koje ministarstvo provodi kako bi potaknulo upis u obrtnička zanimanja te je posebno istaknula i pohvalila dobru suradnju s Hrvatskom obrtničkom komorom. Mirjana Kovačević iz Privredne komore Srbije opisala je način uvođenja dualnog obrazovanja u Republici Srbiji te je, kao i ostali sudionici panela, napomenula kako nije moguće preslikati postojeći sustav druge države već treba voditi računa o tome da se sustav razvija u skladu s nacionalnim prilikama. Također je pohvalila suradnju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Privredne komore Srbije. Predstavnica CEDEFOP-a, Irina Jemeljanova kao zaključak panela istaknula je kako je jedinstveni model obrazovanja “poput Pepeljuge kojoj treba posvetiti više brige i pažnje kako bi postao princeza”.

Dodjela oznaka kvalitete za provedbu naukovanja

Nakon panela prikazan je film o ambasadorima naukovanja iz Hrvatske nakon čega im je predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dragutin Ranogajec dodijelio “trademark” koji je osmišljen i izrađen u sklopu projekta EP4A. “Trademark” je oznaka kvalitete za obrte, mala i srednja poduzeća koja se uključuju u naukovanje, a prvi je put dodijeljen na završnoj konferenciji projekta EP4A. “Trademark” je dodijeljen ambasadorima Klaudiji Fadljević Gomerčić, Petru Klopotanu, Slavku Petrincu, Josipu Ribičiću, Mirjani Šeb Čižmešiji, Tomislavu Šimiću, Jošku Tafri i Miljenku Vuku. Ambasadori su također potpisali i Izjavu o potpori partnerstvu naukovanju. Kratak govor u ime ambasadora naukovanja održao je Joško Tafra, ističući važnost projekata poput projekta EP4A koji su osmišljeni kako bi pomogli obrtnicima i olakšali im njihov posao. Predstavniku poslodavaca iz Srbije, Ivanu Radovanoviću, “trademark” je dodijelila Mirjana Kovačević iz Privredne komore Srbije.

Zaključke konferencije iznio je Zoran Varga iz Hrvatske obrtničke komore, ističući kako će svi partneri projekta nastaviti svoj rad na unaprjeđenju strukovnog obrazovanja u svojim državama. Svi partneri projekta potpisali su i Izjavu o namjeri daljnje suradnje u području naukovanja, osiguravajući na taj način i održivost rezultata projekta.

Više na:

https://supportapprenticeships.eu/hr/medunarodnom-strucnom-konferencijom-zavrsen-projekt-ukljucite-se-u-ep4a-europska-partnerstva-za-naukovanje/

 

Povezane novosti

Poziv na poslovni skup i razgovore obrtnika i poduzetnika u Celju
Hrvatska obrtnička komora poziva zainteresirane hrvatske obrtnike i poduzetnike da se prijave za sudjelovanje na Poslovnim razgovorima obrtnika i poduzetnika, koji će se održati 19. rujna 2024. godine u Celju („Modra dvorana“ Celjskog sajma). Poslovni razgovori će se održati u okviru 56. Međunarodnog obrtničkog i poduzetničkog sajma u Celju 2024., najvažnijeg sajma malog i srednjeg […]
Zaključak 4. biznis konferencije 24sata: Hrvatsko gospodarstvo dobro je prošlo kroz izazove koji su nas zadesili zadnjih godina
Četvrta biznis konferencija 24sata ‘Sigurnost poslovanja: Gospodarski, digitalni i ljudski faktor’, održana 07. lipnja u Hilton Garden Inn Hotelu u Zagrebu u organizaciji 24sata i Kvaka24 okupila je mnogobrojne stručnjake iz svijeta ekonomije, makroekonomije, ekonometrije, financiranja, IT-ja, sigurnosti i kibernetičke sigurnosti. Na konferenciji je sudjelovao i potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore te predsjednik Obrtničke komore Primorsko-goranske […]
Uskoro započinje Kvarner EXPO 2024
Kvarner EXPO, specijalizirani sajam posvećen promicanju bogate kulturne baštine i tradicije te umijeća hrvatskih kreativaca održat će se u Centru Gervais u Opatiji, od 17. do 19. svibnja 2024. godine. Ovogodišnji Sajam dovodi mnoštvo izlagača i donosi bogati program, koji će zasigurno razveseliti sve ljubitelje hrvatskog dizajna i kvalitetne ručne izrade. Na ovogodišnjem sajmu svoje […]