Upišite se u bazu

Search
Close this search box.

Reagiranje predsjednika OK PGŽ dr. sc. Emila Priskića na rast cijena nakon uvođenja eura

U situaciji monetarne tranzicije kune u euro, obrtnici su se dobro pripremili i to slijedom koordiniranih aktivnosti državnih tijela te pravovremenih, detaljnih uputa Hrvatske obrtničke komore (s područnim komorama i udruženjima).

Vjerujem da je većina obrtnika i poduzetnika prilikom konverzije kune u euro postupila u skladu s odredbama Zakona o uvođenju eura, koja pravila su jasna i moraju se poštovati, te da nema neopravdanog zaokruživanja cijena već da je eventualno povećanje cijena opravdano stvarnim povećanjem ulaznih troškova obrtnika i poduzetnika. Samo uvođenje eura nije opravdani razlog za povećanje cijena proizvoda.

S druge strane, nesporno je da je tržište slobodno, a kupci pragmatični i osjetljivi te su upravo krajnji potrošači oni koji mogu odbiti proizvod ili uslugu onih koji postupaju protivno pozitivnim materijalnim propisima.

Najsloženije je razdoblje od prva dva tjedna dvojnog optjecaja tijekom kojeg svi zajedno moramo biti strpljivi te ukazati kako na dobru, tako i na lošu poslovnu praksu, ukoliko ista postoji.

Ako ima pojedinačnih iznimaka i neopravdanog zaokruživanja i povećanja cijena, vjerujemo da će se i to na odgovarajući način riješiti.

Sva pitanja oko uvođenja nove valute obrtnici mogu postaviti i na posebno otvorenu mail adresu euro@hok.hr te se obratiti udruženjima obrtnika, područnim obrtničkim komorama te Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Povezane novosti

41 primjedba HOK-a na nove kurikulume: Učenje temeljeno na radu je ključ
Hrvatska obrtnička komora (HOK) je u postupku e-savjetovanja uputila 41 komentar na kurikulume za obrtnička zanimanja, pri čemu podržava uvođenje novih kurikuluma u sustav strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te modernizaciju provedbe strukovnog obrazovanja, posebno isticanjem modularnog pristupa te jačanje segmenta učenja temeljenog na radu kao ključne komponente kvalitetnog strukovnog obrazovanja. Traženo je da se u […]
Potpisan Sporazum o suradnji Hrvatskog društva ekonomista i Hrvatske obrtničke komore
Hrvatska obrtnička komora i Hrvatsko društvo ekonomista potpisali su Sporazum o suradnji kojim se, između ostalog, omogućuje zajedničko djelovanje na jačanju obrtništva i poduzetništva, poboljšanje poslovnog okruženja te konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. Jedan od inicijatora suradnje je predsjednik Obrtničke komore Primorsko-goranske županije i potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore dr.sc. Emil Priskić. Sporazum su potpisali predsjednik Hrvatske obrtničke […]
Ceh frizera i kozmetičara HOK-a: Potrebno je trogodišnje obrazovanje s više prakse i osiguranje ruku kao sredstva rada
„Majstore ljepote 2024.“ posjetilo više od 300 sudionika –  na natjecanjima sudjelovala 33 profesionalca i 89 učenika Prvi „Majstori ljepote 2024._Dani frizera i kozmetičara HOK-a“ okupili su u protekla tri dana više od 300 predstavnika struke na Zagrebačkom Velesajmu. Održan je zanimljiv panel na temu stanja u struci, predavanja o poticajima za naukovanje te  potrebama […]