Upišite se u bazu

Search
Close this search box.

Obrtničke komore Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije predstavile projekt STOP RADU NA CRNO

Danas, 16. travnja 2024. godine, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Robert Momić, predsjednik Obrtničke komore Primorsko-goranske županije dr.sc. Emil Priskić i potpredsjednik Obrtničke komore Primorsko-goranske županije Ivica Zbašnik predstavili su novu web stranicu koja pruža mogućnost anonimne prijave neregistriranog rada.

Obrtnička komora Primorsko-goranske županije, Obrtničke komore Istarske županije i Obrtnička komora Ličko-senjske županije sastavnice su jedinstvenog komorskog sustava na čelu sa Hrvatskom obrtničkom komorom i teritorijalno pokrivaju područje Primorsko-goranske županije,  Istarske županije te Ličko-senjske županije.

Na dan 29. veljače 2024. godine, Obrtnička komora Primorsko-goranske županije broji 10.681 aktivnih obrta, Obrtnička komora Istarske županije 9.761 aktivnih obrta, dok Obrtnička komora Ličko-senjske županije ima 1.291 aktivni obrt. Na razini Republike Hrvatske, Hrvatska obrtnička komora bilježi ukupno 114.058 aktivnih obrta.

Obrtništvo predstavlja jedan od najbrojnijih gospodarskih subjekata u Republici Hrvatskoj, s ukupno 213.652 zaposlenih kod obrtnika, što pokazuje snagu i važnost obrtničkog sektora. Upravo u svrhu promicanja i zaštite zajedničkih interesa obrtništva te borbe protiv dugogodišnjih problema nelojalne konkurencije i neregistriranog rada, Obrtničke komore Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije pokrenule su mogućnost anonimne prijave neregistriranog rada, poznatog kao “rad na crno”. Siva ekonomija predstavlja izrazito veliki problem, posebice za male poduzetnike i obrtnike, a njezin se udio u Republici Hrvatskoj u posljednjih 20 godina penjao i iznad 30% BDP-a. Implementacijom ovakvog sustava za anonimne prijave, Komore žele smanjiti broj onih koji obavljaju neregistrirane aktivnosti, što na kraju pomaže u stabilizaciji tržišta i pruža bolje uvjete za sve obrtnike.

Prijavu od danas može podnijeti svaka osoba, neovisno o tome je li sama obrtnik ili ne, putem web stranice http://www.radnacrno.hr, a Komore će zaprimljene prijave u najkraćem roku proslijediti nadležnom Državnom inspektoratu na daljnje postupanje. Ističe se da je prijava potpuno anonimna te da Komore nemaju uvid u osobne podatke prijavitelja. Osim toga, i dalje postoji i mogućnost izravne prijave Državnom inspektoratu Republike Hrvatske putem obrasca dostupnog na linku: https://dirh.gov.hr/podnosenje-prijava/83.

Povezane novosti

Informacije vezane za podnošenje prijave putem www.radnacrno.hr
Obrtnička komora Primorsko-goranske županije, Obrtnička komora Istarske županije i Obrtnička komora Ličko-senjske županije,  zajedno su u travnju 2024.godine pokrenule pilot projekt putem nove internetske stranice www.radnacrno.hr, čime je, u suradnji sa Državnim inspektoratom, omogućena anonimna prijava neregistriranih djelatnosti. Ističemo nekoliko bitnih informacija kod podnošenja prijava: Podsjećamo na osnovni razlog pokretanja ove inicijative, a to je […]
Zračna luka Rijeka vratila prošlogodišnji Cjenik za visoko frekventne korisnike parkirališnog prostora
Zahvaljujući uspješnom prošlotjednom sastanku i konstruktivnim zaključcima domaćih i inozemnih turoperatora, turističkih agencija, prijevoznika i predstavnika UHPA-e, TZ Kvarnera i Obrtničke komore PGŽ, Zračna luka Rijeka vratila je prošlogodišnji Cjenik parkiranja za visokofrekventne korisnike. Ova odluka potvrđuje važnost dijaloga i suradnje između Obrtničke komore, drugih institucija i upravljačkih tijela. Zahvaljujemo svima koji su svojim angažmanom […]
ZL Rijeka novim cjenikom za 2024. ozbiljno ugrozila poslovanje turističkog sektora
Na inicijativu turističkih agencija i prijevoznika 3. svibnja 2024. u Rijeci održan je sastanak u vezi novog cjenika parkiranja za visoko frekventne korisnike parkirnog prostora na ZL Rijeka za 2024. Direktor Zračne luke Rijeka 3. travnja 2024. godine donio je novi cjenik parkiranja za visoko frekventne korisnike parkirnog prostora na ZL Rijeka za 2024. godinu, […]