Upišite se u bazu

Search
Close this search box.

Obavezujuće povećanje zaštićenog područja mora do 2030. jedan od najvećih predstojećih izazova za hrvatsko ribarstvo

U petak i subotu 26. Susret ribara u Šibeniku

Europska komisija u Strategiji  EU-a za bioraznolikost do 2030. naglašava kako su gubitak bioraznolikosti i kolaps ekosustava među najvećim opasnostima za čovječanstvo u sljedećih deset godina, ali i za gospodarstvo te ističe kako je prema procjenama svijet od 1997. do 2011. izgubio 3,5–18,5 bilijuna EUR godišnje u uslugama ekosustava zbog promjena izazvanih prekrivanjem tla i 5,5–10,5 bilijuna EUR godišnje zbog degradacije zemljišta. Konkretno, gubitak bioraznolikosti dovodi do smanjenja prinosa usjeva i ulova ribe, veće gospodarske štete od poplava i drugih katastrofa te gubitka potencijalnih novih izvora lijekova, a Strategija rješenje vidi u zaštiti barem 30 % kopnenih i 30 % morskih područja, pri čemu ističe da bi najmanje trećinu zaštićenih područja, odnosno 10 % kopnenih i 10 % morskih područja EU-a, trebalo strogo zaštititi.

Također, previđeno je znatno smanjenje negativnog utjecaja ribolovnih i rudarskih aktivnosti na osjetljive vrste i staništa te morsko dno, kao i usputnog ulova koji treba izbjeći ili smanjiti na razinu koja omogućuje oporavak i očuvanje vrsta. Istaknuto je kako će EU voditi politiku nulte tolerancije prema nezakonitom, neprijavljenom i nereguliranom ribolovu te će se boriti protiv prelova, među ostalim u okviru pregovora s WTO-om o globalnom sporazumu o zabrani štetnih subvencija za ribarstvo.

„Konsenzus da je ribarstvo strateški važno za Hrvatsku i prilike za financiranje i pomoć sektoru iz EU fondova bit će ključne za očuvanje i unapređenje našeg ribarstva, dok je EU  Strategija bioraznolikosti i ograničenja koja donosi za naše ribare nešto što je zajednička briga i interes. Naš Ceh za ribarstvo i akvakulturu je snažan i jedinstven te zajedno s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvom poljoprivrede i drugim akterima radi na pronalaženju najboljih rješenja koja će se u najmanjoj mjeri negativno odraziti na ribare“ističe potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Joso Smolić i predsjednik Organizacijskog odbora 26. Susreta ribara koji će se održati ovog tjedna u Šibeniku i na kojem će upravo EU strategija bioraznolikosti biti jedna od ključnih tema predavanja i panela s ribarima, ali i predstavnicima tijela državne uprave.

„Ribari su čvrsti, uporni i strpljivi ljudi, predani stopostotno onome što rade. Na jednak način pristupaju svome radu u Cehu ribara Hrvatske obrtničke komore. Jasno i glasno komuniciramo svoja stajališta i ne odstupamo od njih, zastupamo interese naših kolega koji žive od mora. Nadležna Uprava za ribarstvo i ostale institucije s kojima smo često u dijalogu imaju sluha za naše probleme, sastajemo se i komuniciramo često i uspješno i, najvažnije, na dobrobit velikog djela hrvatskih ribara. Dokaz tome su potpore i nadoknade za ribare kao izdvojeni dio svakog paketa mjesta i odgovor na stalne krize koje unazađuju ribarstvo. Problema je mnogo, ali nastavljamo tražiti rješenja, i na Susretu, ali i svakoga dana prije i poslije“najavljuje predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK-a Stjepan Nedoklan.

Hrvatska obrtnička komora  će tako u okviru 26. Susreta ribara u šibenskom Solarisu od 26. do 28. listopada 2023. okupiti hrvatske ribare, zakonodavce i predstavnike tijela nadležnih za sektor ribarstva u raspravama o aktualnostima u ovoj za Hrvatsku strateški važnoj grani, a domaćin je Obrtnička komora Šibensko-kninske županije. Teme će obuhvaćati aktualno stanje u lokalnom i nacionalnom ribarstvu, ali i inspekcijski nadzor u ribarstvu te već spomenute izazove koje Natura 2000 i Strategija EU-a za bioraznolikost do 2030. godine stavljaju pred ribare, kao i efekte i potencijale EU fondova za unapređenje hrvatskog ribarstva.

Pozivamo sve hrvatske ribare da sudjeluju na 26. Susretima ribara i daju svoj doprinos u detektiranju problema i pronalaženju rješenja, a sve informacije potrebne za prijavu nalaze se na poveznici.

Također, pozivamo cijenjene predstavnike medija da poprate ovo događanje važno za budućnost domaćeg ribarstva, osobito samo otvorenje Susreta u petak, 27. listopada 2023. u 9:30 sati te zaključke Susreta u subotu, 28. listopada 2023. u  12:00 sati.

Sve informacije i detaljan program događanja pronađite putem poveznice.

Molimo cjenjene predstavnike medija da svoj dolazak potvrde na e-mail adresu publicrelations@hok.hr.

Izvor: HOK

Povezane novosti

41 primjedba HOK-a na nove kurikulume: Učenje temeljeno na radu je ključ
Hrvatska obrtnička komora (HOK) je u postupku e-savjetovanja uputila 41 komentar na kurikulume za obrtnička zanimanja, pri čemu podržava uvođenje novih kurikuluma u sustav strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te modernizaciju provedbe strukovnog obrazovanja, posebno isticanjem modularnog pristupa te jačanje segmenta učenja temeljenog na radu kao ključne komponente kvalitetnog strukovnog obrazovanja. Traženo je da se u […]
Potpisan Sporazum o suradnji Hrvatskog društva ekonomista i Hrvatske obrtničke komore
Hrvatska obrtnička komora i Hrvatsko društvo ekonomista potpisali su Sporazum o suradnji kojim se, između ostalog, omogućuje zajedničko djelovanje na jačanju obrtništva i poduzetništva, poboljšanje poslovnog okruženja te konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. Jedan od inicijatora suradnje je predsjednik Obrtničke komore Primorsko-goranske županije i potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore dr.sc. Emil Priskić. Sporazum su potpisali predsjednik Hrvatske obrtničke […]
Ceh frizera i kozmetičara HOK-a: Potrebno je trogodišnje obrazovanje s više prakse i osiguranje ruku kao sredstva rada
„Majstore ljepote 2024.“ posjetilo više od 300 sudionika –  na natjecanjima sudjelovala 33 profesionalca i 89 učenika Prvi „Majstori ljepote 2024._Dani frizera i kozmetičara HOK-a“ okupili su u protekla tri dana više od 300 predstavnika struke na Zagrebačkom Velesajmu. Održan je zanimljiv panel na temu stanja u struci, predavanja o poticajima za naukovanje te  potrebama […]