Upišite se u bazu

Search
Close this search box.

Ceh frizera i kozmetičara HOK-a: Potrebno je trogodišnje obrazovanje s više prakse i osiguranje ruku kao sredstva rada

„Majstore ljepote 2024.“ posjetilo više od 300 sudionika –  na natjecanjima sudjelovala 33 profesionalca i 89 učenika

Prvi „Majstori ljepote 2024._Dani frizera i kozmetičara HOK-a“ okupili su u protekla tri dana više od 300 predstavnika struke na Zagrebačkom Velesajmu. Održan je zanimljiv panel na temu stanja u struci, predavanja o poticajima za naukovanje te  potrebama preventivnih pregleda i uključenja struke u osvještavanje klijenata o njihovoj važnosti. Zahvaljujući suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Andrija Štampar“, posjetiteljice su tijekom događanje mogle besplatno napraviti mamografski pregled.

Subotu su obilježili svjetski poznati stručnjaci i jedan domaći koji je educirao i zabavio sve posjetitelje manifestacije. Naime, svjetski poznati frizer i edukator Farrukh Shamuratov i svjetska prvakinja u kozmetičkoj njezi Pei Wang educirali su okupljene frizere i kozmetičare svaki u svojem jednoiposatnom showu, demonstriravši iznimnu vještinu. Naš Davor Bilman je zahvaljujući Skeneru osobnosti naučio okupljene kako unaprijediti svoju komunikaciju s klijentima.

U sklopu događanja je održano Školsko natjecanje frizerskih škola Hrvatske u kojima je u tri kategorije sudjelovalo 89 učenika iz 26 škola. U kategoriji „Valovita frizura“ zlato, srebro i broncu su odnijeli učenici Obrtničke škole Gojka Matuline iz Zadra, Srednje škole Ivan Švear iz Ivanić-Grada i Srednje škole Dugo Selo, dok su pobjednici u kategoriji  „Izbrijavanje do kože“ došli iz zadarske Obrtničke škole Gojka Matuline (zlato), Srednje škole Jure Kaštelan iz Omiša (srebro) i Srednje škole Ban Josip Jelačić iz Zaprešića (bronca). Učenici Industrijske obrtničke škole Slatina, Gospodarske škole Čakovac i SSŠ Varaždin odnijeli su prve tri medalje u kategoriji „Romantična vjenčana frizura“.

Na Državnom natjecanju za frizere i kozmetičare sudjelovalo je 33 natjecatelja u devet kategorija iz cijele Hrvatske, o njihovoj vještini odlučivao je jak međunarodni žir sastavljen od sudaca iz Engleske, Crne Gore i Hrvatske, a o pobjednicima u tri kategorije odluku je donio osobno i Farrukh Shamuratov.

Ovim povodom se sastao Ceh frizera i kozmetičara Hrvatske obrtničke komore i donio te predstavio zaključke koje će uputiti nadležnim tijelima na postupanje, a u cilju unapređenja struke. Uz kontinuirane zahtjeve za poreznim rasterećenjem, (1) članovi Ceha unutar svog mandata radit će na modernizaciji majstorskih ispita, kao i na standardizaciji kako bi uvjeti polaganja ispita bili ujednačeni za sve polaznike majstorskih ispita, a budući da na tržištu trenutno ne postoji polica osiguranja koja omogućuje osiguranje ruku frizera i kozmetičara kao sredstva rada, Ceh frizera i kozmetičara inicirat će sastanak s predstavnicima osiguravajućih kuća kako bi kreirali ponudu police osiguranja prema potrebama struke (2). Članovi Ceha zalažu se da za poticaje za samozapošljavanje mogu aplicirati isključivo osobe koje su prijavljene kao nezaposlene na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje minimalno 6 mjeseci kako se iste ne bi zloupotrebljavalo, a vlasnike obrta koji zbog navedenih poticaja gube zaposlenike stavljalo u nepovoljniji položaj (3) te će se nastaviti  zalagati za jedinstveni model obrazovanja za 3 različita zanimanja –  kozmetičar, frizer i pediker, što podrazumijeva trogodišnje obrazovanje s više praktičnog rada, pri čemu smatraju da je za upis za navedena zanimanja potrebna provjera fine motorike učenika te će takav stav zauzeti i zastupati pri izradi kurikuluma za zanimanja iz sektora osobnih usluga (4).

„Brojke potvrđuju da smo zaista rastuća snaga, vjerujem da je to najviše zbog toga što veliki broj predstavnika struke teži izvrsnosti i kontinuiranom usavršavanju. U ovom trenutku imamo 8.807 obrta u Cehu frizera i kozmetičara HOK-a, unatrag pet godina ima nas 42 % više, samo u proteklih godinu dana 10 % više. Među prva tri zanimanja po broju položenih ispita upravo su majstori frizeri. U 2023. dobili smo 89 novih majstora frizera, kao i 18 novih majstora kozmetičara koji su na taj način potvrdili iznimna teorijska znanja i praktične vještine te će uslijed dobivenog pečata kvalitete postati još traženiji na tržištu. Upravo na nama majstorima frizerima je obaveza da promoviramo majstorski ispit i njegove prednosti za nastavak karijere svakog frizera“, istaknula je tijekom svojeg izlaganja predsjednica Ceha frizera i kozmetičara HOK-a Martina Gregur.

Povezane novosti

41 primjedba HOK-a na nove kurikulume: Učenje temeljeno na radu je ključ
Hrvatska obrtnička komora (HOK) je u postupku e-savjetovanja uputila 41 komentar na kurikulume za obrtnička zanimanja, pri čemu podržava uvođenje novih kurikuluma u sustav strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te modernizaciju provedbe strukovnog obrazovanja, posebno isticanjem modularnog pristupa te jačanje segmenta učenja temeljenog na radu kao ključne komponente kvalitetnog strukovnog obrazovanja. Traženo je da se u […]
Potpisan Sporazum o suradnji Hrvatskog društva ekonomista i Hrvatske obrtničke komore
Hrvatska obrtnička komora i Hrvatsko društvo ekonomista potpisali su Sporazum o suradnji kojim se, između ostalog, omogućuje zajedničko djelovanje na jačanju obrtništva i poduzetništva, poboljšanje poslovnog okruženja te konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. Jedan od inicijatora suradnje je predsjednik Obrtničke komore Primorsko-goranske županije i potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore dr.sc. Emil Priskić. Sporazum su potpisali predsjednik Hrvatske obrtničke […]
Aktualna problematika obrtništva na otoku Krku tema na današnjoj sjednici čelnika otočnih JLS-a
Danas je u Vijećnici Općine Malinska-Dubašnica održana 9. sjednica Koordinacije grado/načelnika otoka Krka, kojoj su prisustvovali i predstavnici Komorskog sustava, predsjednik Obrtničke komore Primorsko-goranske županije Emil Priskić, predsjednik Udruženja obrtnika otoka Krka Ivica Grdinić, Komorski tajnik Zora Pavelić i tajnik Udruženja obrtnika otoka Krka Ernest Bonifačić. Jedan je ovo od niza sastanaka koji se održavaju […]