Upišite se u bazu

Search
Close this search box.

15. CROFISH – najveći međunarodni sajam ribarstva, ribarske opreme, akvakulture i sportova na vodi

15. međunarodni sajam ribarstva „CROFISH“ održat će se od 24. do 26. 11. 2023. godine u Poreču, u organizaciji Obrtničke komore Istarske županije koja sajam organizira koristeći sredstva Operativnog programa za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede, mjere IV.3 „Stavljanje na tržište proizvoda ribarstva i akvakulture“.

Cjelokupna manifestacija više je od samog sajma – u dvorani će više od 80 izlagača iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Španjolske predstaviti proizvode iz  ribarstva i akvakulture, ribarske opreme i alata, plovila te sve za opremanje i zaštitu plovila, zaštitne odjeće, opreme za profesionalni i sportski ribolov i sportove na vodi. Prezentirat će se i kompletna oprema za uzgoj školjkaša i ribe. Predstavit će se i proizvođači konopa, vrša, prerađivači ribe i ostalih morskih plodova, a bit će predstavljene inovacije za čišćenje vodenih eko sustava. Ove godine sudjeluje i rekordan broj odgojno-obrazovnih (pomorsko ribolovne škole, pomorski fakultet) i istraživačkih institucija. Bit će tu i specijaliziranih vozila za prijevoz – hladnjača, brodskih i vanbrodskih motora, elektromotora, rezervnih dijelova, propelera, ledomata, šokera, grijalica, radio komunikacijska oprema i pribor, brodska elektronika i telekomunikacije i ostalog bogatog asortimana.

Uz to, brojni su i stručni sadržaji: predstavnici Ministarstva poljoprivrede, znanstvenih institucija i drugi predavači upoznat će posjetitelje i javnost s aktualnostima na području morskog ribarstva, ekologiji, novostima u akvakulturi, invazivnim vrstama u jadranskom moru te mogućnostima korištenja potpornih sredstava. Kolege iz Italije održat će predavanja o njihovim iskustvima s gospodarskim korištenjem plavog raka i značaju kontroliranog korištenja resursa plavoperajne tune. U sklopu sajma, održat će se susret hrvatskih LAGUR-a (lokalne akcijske grupe u ribarstvu), te sjednica Izvršnog odbora Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru.

Riba i ostali proizvodi ribarstva važan su dio prehrane, stoga će se u sklopu manifestacije održavati i svakodnevni COOKING SHOW program. Posjetitelji će moći besplatno isprobati moderna i tradicionalna jela od morske ribe i ostalih plodova. Ove godine svoje delicije pripremati će vrhunski chefovi: Marijo Čepek, Kantina Melon iz Petrovije, Gianpaulo Sardot, Domagoj Barišić, Saša Pribičević, Maja Šabić, Livio Janko i Dean Gluhak.

U posebnom dijelu, predstavit će se i specijaliteti od slatkovodne ribe, kao poveznica zelene i plave Hrvatske te će i ove godine na sajam doći PP Orahovica čiji će kuhari pripremati fiš paprikaš i šarana na rašljama. Iako je naša zemlja bogata zdravom hranom iz mora i slatkih voda, još uvijek je njeno korištenje relativno malo, a ovom promocijom cilj je  upoznati posjetitelje s novim načinima i mogućnostima pripreme ribljih jela.

Na sajmu će se predstaviti više obrazovnih institucija: Pomorski fakultet Rijeka, Pomorska škola Bakar i Pomorska škola Split (jedina u Hrvatskoj s programom za ribarskog nautičara), a mogućnost školovanja i karijera predstavit će i Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Zainteresirani osnovnoškolci i srednjoškolci moći će dobiti sve informacije o mogućnostima školovanja u pomorskim i ribarskim usmjerenjima, a organizator sajma predvidio je prijevoz za zainteresirane učenike iz Istarske županije.

Vrlo atraktivan program pripremljen je na porečkoj rivi, na području bivšeg Carinskog gata. Posjetitelji će moći posjetiti i razgledati više različitih vrsta plovila i razgovarati s njihovim posadama. Radi se o plovilima Ministarstva obrane (Obalne straže) „Hrvatska Kostajnica“, Ministarstva unutarnjih poslova P-212 i Ministarstva poljoprivrede (Ribarske inspekcije) „Periska“. Također, predstavit će se i tradicionalna plovila; jedrenjak – loger „Nerezinac“ ploveći je muzej i čini cjelinu s Muzejom Apoksiomena u Malom Lošinju. „Tartana“ je tradicionalni tip broda koji je udruga „Molaj cimu“ obnovila tradicionalnim materijalima i koji se koristi za promociju sail transporta. Također, biti će usidreni i motor sailer – turistički brod „Morena“ i ribarski brod – plivarica „Paris“ dok će dvoranu Žatika i Rivu povezivati CROFISH vlakić besplatnim vožnjama. Razgledavanje plovila i vožnja vlakićem biti će dostupna svakim danom od 10:00 – 16:00 sati.

Za najmlađe, sajam nudi dječji kutak u sklopu kojeg će se održavati predstave za djecu i edukativno – kreativne radionice uz vodstvo animatora, a za one najhrabrije tu su i besplatna probna ronjenja u grijanom bazenu ispred dvorane Žatika kojeg će predstaviti ronilačko – edukativni projekt POGLED U PLAVO.

Važan segment sportova na vodi i sportskog ribolova također je dio CROFISH-a. U akvatoriju ispred Poreča održat će se Regata CROFISH za juniore u klasi Optimist, Kup CROFISH u ribolovu iz barke, te kup CROFISH za juniore u lovu štapom s obale. Na barama u Cerovlju održat će se CROFISH kup u lovu živim mamcem i varalicama na slatkim vodama.

Povodom nadolazećeg sajma Crofish u Poreču, jučer je održana konferencija za medije

CROFISH je jedini sajam u Hrvatskoj koji se bavi područjem ribarstva. Organiziramo ga kako bismo posjetiteljima i javnostima prikazali važnost mora kao resursa, kao poveznice sa svijetom i kao načina života. Organiziramo ga kako bismo prikazali bogatu ribarsku i pomorsku tradiciju naših krajeva i važnost njegove zaštite za naš opstanak. Pozivamo Vas  da nam se pridružite, razgledate štandove i izložbu fotografija, porazgovarate s izlagačima i posadama brodova, popratite natjecanja i isprobate morske i slatkovodne specijalitete vrhunskih kuhara. Sve to u Poreču, od 24. do 26.11.2023. Zahvaljujemo se gradonačelniku Grada Poreč – Parenzo na dugogodišnjoj suradnji koji je ujedno i domaćin sajma. Na pokroviteljstvu i potpori zahvaljujemo i Predsjedniku Republike Hrvatske, Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu  poljoprivrede, Ministarstvu obrane i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, Istarskoj županiji, Hrvatskoj obrtničkoj komori, kao i suorganizatoru sajma Obrtničkoj komori Primorsko-goranske županije, izjavio je direktor sajma Robert Momić.

Posebno napominjemo kako su svi sadržaji za posjetitelje besplatni, te će svi zainteresirani u tri dana moći doživjeti sve aspekte CROFISH-a – od profesionalnog, do stručnog, edukativnog, gastronomskog, sportskog i rekreativnog.

Poreč, kao grad koji se, uz turizam, ponosi i ribarskom tradicijom, pravo je mjesto za ovu jedinstvenu manifestaciju. 

RADNO VRIJEME SAJMA ZA POSJETITELJE :
24. – 26.11.2023. / 10:00 – 19:00 sati

MJESTO ODRŽAVANJA:

Poreč, dvorana Žatika

Plovila će kroz tri dana sajma biti dostupna za razgledavanje u vremenskom periodu od 10:00 do 16:00.

Više informacija o sajmu i detaljima događanja možete pronaći na službenoj web stranici Crofish-a: www.crofish.eu

Program događanja dostupan je putem poveznice.

CROFISH, SVE ZA MORE UZ MORE!

Povezane novosti

Poziv na poslovni skup i razgovore obrtnika i poduzetnika u Celju
Hrvatska obrtnička komora poziva zainteresirane hrvatske obrtnike i poduzetnike da se prijave za sudjelovanje na Poslovnim razgovorima obrtnika i poduzetnika, koji će se održati 19. rujna 2024. godine u Celju („Modra dvorana“ Celjskog sajma). Poslovni razgovori će se održati u okviru 56. Međunarodnog obrtničkog i poduzetničkog sajma u Celju 2024., najvažnijeg sajma malog i srednjeg […]
Zaključak 4. biznis konferencije 24sata: Hrvatsko gospodarstvo dobro je prošlo kroz izazove koji su nas zadesili zadnjih godina
Četvrta biznis konferencija 24sata ‘Sigurnost poslovanja: Gospodarski, digitalni i ljudski faktor’, održana 07. lipnja u Hilton Garden Inn Hotelu u Zagrebu u organizaciji 24sata i Kvaka24 okupila je mnogobrojne stručnjake iz svijeta ekonomije, makroekonomije, ekonometrije, financiranja, IT-ja, sigurnosti i kibernetičke sigurnosti. Na konferenciji je sudjelovao i potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore te predsjednik Obrtničke komore Primorsko-goranske […]
Uskoro započinje Kvarner EXPO 2024
Kvarner EXPO, specijalizirani sajam posvećen promicanju bogate kulturne baštine i tradicije te umijeća hrvatskih kreativaca održat će se u Centru Gervais u Opatiji, od 17. do 19. svibnja 2024. godine. Ovogodišnji Sajam dovodi mnoštvo izlagača i donosi bogati program, koji će zasigurno razveseliti sve ljubitelje hrvatskog dizajna i kvalitetne ručne izrade. Na ovogodišnjem sajmu svoje […]