Korisne stvari

Korisni linkovi

Najava prihvaćanja zahtjeva HOK o promjeni sanitarnih ispita


Ministarstvo zdrastva objavilo je poziv  putem e-savjetovanja 03. siječnja 2017. o iskazu o procjeni učinnaka propisa na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstav od zatraznih bolesti.

Analizom provedbe Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti („Narodne novine“, broj 79/07, 113/08 i 43/09) utvrđeno je da je potrebno unaprijediti i osuvremeniti određena normativna rješenja posebno u odnosu na stjecanje znanja o higijeni osoba koje rade u neposrednom dodiru s hranom, zdravstvene preglede osoba koje su pod zdravstvenim nadzorom, područje primjene općih mjera zaštite pučanstva od zaraznih bolest i načina i uvjeta izdavanja sprovodnica za prijenos umrlih osoba , uz zadržavanje visoke razine zaštite zdravlja ljudi i zaštite javno-zdravstvenog interesa.

 

U odnosu na stjecanje znanja o higijeni osoba koje rade u neposrednom dodiru s hranom i zdravstvene preglede osoba koje su pod zdravstvenim nadzorom na temelju prikupljenih podataka izravno od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, subjekata u poslovanju  putem Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore izračunato je moguće rasterećenje poduzetnika kroz redefiniranje pojedinih administrativnih obveza. U smislu navedenoga izvršena je simulacija usmjerena na redefiniranje obveznika koji podliježu zdravstvenom nadzoru (smanjenje broja obveznika) i redefiniranje obveze stjecanja znanja o higijeni osoba koje rade u neposrednom dodiru s hranom (smanjenje broja obveznika i ukidanje obveze za pojedine osobe).

Analiza prikupljenih podataka pokazuje da se cijena zdravstvenih pregleda (od 160 kn do 437,50 kn) i tečaja zdravstvenog odgoja (od 245,06 kn do 480,00 kn) bitno razlikuju u pojedinim dijelovima Republike Hrvatske, pa se u smislu navedenoga s ciljem daljnjeg rasterećenja poduzetnika ovlašćuje ministar zdravstva jedinstvenim odlukama utvrditi cijene zdravstvenih pregleda i stjecanja znanja o higijeni osoba za cijelu Republiku Hrvatsku neovisno o tome gdje se obavlja stjecanje znanja odnosno obavlja zdravstveni pregled.

 

HOK se i ovim putem zalaže za izmjenu podzakonskog okvira kojim su uređeni zdravstveni pregledi, stjecanje znanja o higijeni osoba koje rade u neposrednom dodiru s hranom i način i uvjeti izdavanja sprovodnica te opće mjere zaštite pučanstva od zaraznih bolesti. Očekuje se smanjenje troškova poslovanja poduzetnika, kroz smanjivanje neporeznih davanja, čime će se osloboditi mogućnost reinvestiranja sredstava i potaknuti rast i razvoj privatnog sektora.

Ova internet stranica upotrebljava kolačiće radi analize korištenja internet stranica i unaprjeđenja Vašeg korisničkog iskustva. Kako biste upravljali postavkama kolačića, posjetite postavke kolačića.
Prihvaćam kolačiće